Publiceret på Sika Footwears LinkedIn-profil februar 2024. Følg os
Forebyggelse af faldulykker på arbejdspladsen
Hvorfor motorisk kontrol, materialer & pasform er essentielle parametre i forebyggelsen
Hos Sika Footwear sætter vi din sikkerhed højest. Uanset hvilket underlag du arbejder på, skal du føle at du har et godt fodfæste. Det kræver først og fremmest det rigtige fodtøj med skridhæmmende egenskaber, men fodtøjet skal også matche din fod. For når fodtøjet sidder godt på din fod, og kan følge dine fødders bevægelse under gang, mindskes risikoen for faldulykker.
Viden, forståelse, tests og udvikling er det vigtigste udgangspunkt for os når vi skaber nye skridhæmmende arbejds- og sikkerhedssko til forskellige brancher. Én ting er, at vi i udviklingen af vores produkter må have en stor forståelse for forskellige materialer som skoene kan fremstilles af, men den viden kan ikke stå alene. Vi må nemlig også have en stor indsigt i og forståelse for, hvordan vores fødder og kroppe agerer og reagerer. Den samlede viden er det fundament vi står på, når vi påbegynder udviklingen af nyt fodtøj som kan forebygge skrid- og faldulykker.
Underlag og materialetyper
Vådt eller tørt, koldt eller varmt? Underlaget og dets utal af materialetyper interager alle forskelligt med din sko afhængig af om du arbejder indenfor eller udenfor i vind og vejr. Derfor er det ikke ligegyldigt, hvilket materiale dine sko er lavet af. Hertil kommer også udformningen af sål og sålmønsteret, som har stor betydning for at du står bedst muligt fast på det underlag du bevæger dig på. Du kan læse mere om sålens funktion her.
Kroppens motoriske system
Kroppen arbejder konstant for at sikre dig optimal tilstand og velvære. Det gør den helt automatisk uden at du behøver at tænke over det. Kroppen sikrer, gennem det motoriske system, at du tilpasser dig de omgivelser du er i og det underlag du går på. Altså sørger den for, at du kan holde dig i balance og sikkert på benene.
Dit, og andres, motoriske system består af inputs fra dine sanser til og fra hjernen gennem dit nervesystem. Evnen til at opretholde motorisk kontrol er individuel. Det afhængig af de omgivelser du befinder dig i, og selve opgaven din krop skal udføre. Forestil dig, at du går hurtigt hen over et køkkengulv, hvor der pludselig er glat, fordi din kollega har spildt vand. Det skift i omgivelserne stiller krav til din krops evne til at omstille sig hurtigt, og dermed til din motoriske kontrol, for at du undgår at glide eller falde. Det motoriske system har derfor, foruden skoens egenskaber, en stor betydning i forebyggelsen af faldulykker.
Det motoriske systems rolle i forebyggelsen af skrid og faldulykker
Motorisk kontrol er altså blandt andet kroppens evne til at løse øjeblikkeligt opståede motoriske udfordringer skabt af omgivelserne, som fx et glat område på et gulv. Når du udsættes for risikoen for at falde, er hele dit sanseapparat i gang. Din syns-, føle- og muskel- og ledsans sender lynhurtigt signaler til hjernen om de observationer der er gjort om omgivelserne. Din hjerne sender derefter signalerne tilbage, og får automatisk kroppen til at reagere hurtigt og bedst muligt på risikoen, for på den måde at holde dig sikkert på fødderne.
For at dine sanser kan sende de bedste og de rigtige signaler afsted til hjernen er det vigtigt, at du har god kontakt til det underlag du bevæger dig på. Én ting er at vælge sko med skridhæmmende såler, noget andet er vigtigheden i at de sko du har på, matcher dine fødder. De må ikke glide rundt inde i skoen, og det er vigtigt at skoen støtter godt om din fod. På den måde får dit sanseapparat de bedste betingelser for at sende de rigtige signaler til din hjerne, som så sørger for at passe bedst muligt på dig i situationer, hvor du kan være i risiko for at glide eller falde.
Arbejdstilsynet vejleder også i, hvordan du bedst forebygger faldulykker og forklarer om vigtigheden i at skoene har en god pasform:
”Faldrisikoen forøges meget, hvis skoene ikke sidder godt fast på fødderne og ikke kan følge føddernes bevægelser under gang. Skoene bør derfor sidde godt til…”
Godt Arbejdsmiljø nævner også vigtigheden i at vælge det rigtige fodtøj:
”Gå i skridsikre sko, der slutter tæt om foden”
Det har altså en stor betydning, at din sko matcher din fod. Den viden bruger vi, når vi udvikler sko. Alle fødder er forskellige, så for at sikre, at netop din fod får den bedst matchende sko, foretager vi 3D-scanninger af din fod. Gennem en algoritme sammenligner vores software dine fødders dimensioner med vores sko og finder det rigtige match – til sikring af optimal pasform. Kontakt os gerne for at høre om mulighederne for at få scannet dine eller dine medarbejderes fødder. Kontakt os her
Her kan du læse mere om arbejdsulykker og vigtigheden i at have et godt fodfæste i løbet af din arbejdsdag.
Certificeringer
For os er det essentielt at vores fodtøj opnår de nødvendige europæiske certificeringer der findes inden for skridhæmmende egenskaber. Det er vores og din garanti for at gå sikkert på arbejde, og for at vælge det rigtige fodtøj der passer til det underlag du arbejder på til hverdag.
Vil du læse mere om de certificeringer fodtøj kan opnå inden for skridhæmmende egenskaber, og andre certificeringer der øger din sikkerhed på job, så læs om godkendelser og certificeringer her
Viden og det rigtige fodtøj til den enkelte er den bedste forebyggelse
Forebyggelse af faldulykker på arbejdspladsen kræver det rette fodtøj. Viden om materialer og kroppens motoriske system er fundamentet for udviklingen af skridhæmmende arbejds- og sikkerhedsfodtøj. Ved at forstå og være undersøgende på både materialer, underlag og kroppens motoriske system, arbejder vi målrettet for at nedsætte risikoen for at du og dine medarbejdere skrider eller falder når I går på arbejde.
Er du i tvivl om, hvordan du vælger de rette sko til dine medarbejdere, så har du nu mulighed for at booke tid til 3D-scanninger af dine medarbejderes fødder. Vi kommer ud til dig i din virksomhed, og sammen finder vi de rigtige sko med den mest optimale pasform til hver enkelt af dine medarbejdere. Kontakt os her
Kilder:
1. Arbejdstilsynet (2002): https://at.dk/regler/at-vejledninger/faldrisiko-gulv-a-1-6/
2. Godt arbejdsmiljø (2022): https://www.godtarbejdsmiljo.dk/arbejdsmiljoearbejdet/arbejdsulykker/faldulykker/gode_raad
3. A.Shumway-Cook, & M.H.Woollacott, “Motor control: Translating research into clinical practice”, 2012