Sålens vigtige aftryk

Ydersålen på en sko har en vigtig funktion; den skal sørge for, at brugeren af skoen står sikkert fast hele dagen, og den skal helst sætte det helt rigtige aftryk. I artiklen her kan du blive klogere på skosålens betydning, og hvorfor det sålaftryk er så vigtigt. 

Skosålen sætter aftryk på skridsikkerheden 

Skoens ydersål er en af de dele på en sikkerhedssko og arbejdssko, der har meget at sige i forhold til skridsikkerheden. Det er sålen, man går og står på, og den er hele tiden i kontakt med underlaget, man bevæger sig henover.  

Arbejds- og sikkerhedssko godkendes også netop i forhold til deres skridhæmmende egenskaber og skal bestå helt særlige tests. Læs mere om de skridhæmmende godkendelser på siden Godkendelser på arbejdsfodtøj og sikkerhedsfodtøj

Som vi også er inde på i artiklen, Sådan spotter du god skridsikkerhed i arbejdsfodtøj, spiller selve sålen også ind på skoens skridhæmmende egenskaber. Men selve sålens opbygning, og det aftryk den sætter, er noget for sig og fortjener sin helt egen artikel. 

Materialerne i skosålen har betydning for komfort og skridsikkerhed

De materialer, en skosål er bygget op af, er med til at bidrage til, hvor skridhæmmende en sko er. Selvfølgelig spiller de skridhæmmende egenskaber også sammen med det miljø, man færdes i og det underlag, man bevæger sig henover. Læs mere om miljøets og underlagets betydning i artiklen Sådan spotter du god skridsikkerhed i arbejdsfodtøj

Sika Footwears skosåler er ofte bygget op af en ydersål og en mellemsål. 

Mellemsålens primære formål er at få skoen til at føles behagelig at gå i. Ydersålen er det sted på skoen, der har kontakt med underlaget, og den skal kunne klare slid og stå ordentligt fast. 

Kombinationen af materialerne i de to såler er med til at øge oplevelsen af god komfort i skoen. 

Læs mere om de forskellige funktioner for materialerne i yder- og mellemsåler i artiklen: Alt du bør vide om opbygningen af arbejdsfodtøj fra Sika Footwear. 

Og lad os så se på, hvorfor sålens mønster er så vigtig. 

Hvorfor er sålens aftryk så vigtig?

Sålmønsteret er skoens fingeraftryk, og på arbejds- og sikkerhedssko har sålens mønster og design en betydning for, hvor godt et greb fødderne har i det underlag, de står på. Og netop derfor kan det rigtige sålmønster være med til at mindske skridulykker. 

Alt lige fra rillernes retning i mønsteret til elementer i sålstrukturen er med til at sørge for, at man står bedre fast. 

Rillernes betydning 

Såler kan bestå af både smalle og brede riller – og på en sikkerheds- eller arbejdssko går man ikke bare med det, der ser flot ud. Her har rillernes bredde nemlig en vigtig funktion. 

Brede riller i skosålens mønster følger fodens bevægelser og giver oplevelsen af en fleksibel sko. Brede riller giver også en større kontaktflade, og man får mere føling med underlaget.  

Rillerne er også med til at lede væske væk fra sålen. Det giver skosålen et bedre greb, når underlaget er vådt. 

 

Betydningen af elementerne i skosålens struktur

Formen og størrelsen på elementerne i skosålens struktur har også noget at sige i forhold til oplevelsen af skridsikkerhed. En grov struktur med store kontaktflader og skarpe kanter giver en bedre kontakt mellem sål og underlag, så man står bedre fast. 

Selve vinklen på de forskellige elementer i strukturen har også noget at sige i forhold til, hvor meget snavs, der kan samle sig i sålmønsteret.  

Et sålmønster med hexagoner giver 360° skridsikkerhed. Hexagoner har kanter til seks sider, så man står bedre fast uanset hvilken retning, man flytter fødderne i. 

Arbejdsskoene i Sika Footwears SIKA Function-serie har netop sådan et mønster. Læs mere her: SIKA Function.  

 

Styr på stige(be)grebet 

Vi kan ikke snakke skosåler uden også at snakke stigegreb 

Det er let at spotte, om en arbejdssko har stigegreb. Kig blot efter en fordybning i sålen under fodens svang – svarende til præcis der, hvor man ville stå med foden, hvis man stod på en stige. 

Siden 2022 er det blevet muligt officielt at få godkendt stigegrebet på arbejds- og sikkerhedssko. Har man derfor et arbejde, hvor man skal klatre eller stå meget på stiger f.eks. som håndværkeren, skal man gå efter en sko med et godkendt stigegreb (ses ved betegnelsen LG for Ladder Grip). 

Se alle sikkerhedssko til håndværkeren her: Sikkerhedssko til håndværkeren. 

Hold øje med slidte skosåler

Som beskrevet har sålmaterialet og -mønsteret meget at skulle have sagt, når det kommer til de skridhæmmende egenskaber i arbejds- og sikkerhedssko. Og det er derfor noget skidt, når sålmønsteret er slidt!  

Hold derfor øje med hvornår sålerne og dermed også sålmønsteret på skoene er ved at være slidte, for så er det tid til at bestille et par nye. For vi kan ikke have, at du skal gå på kompromis med sikkerheden. 

Underlagets betydning for skridsikkerheden 

Som nævnt tidligere har det underlag, som skoene skal bevæge sig henover i løbet af deres arbejdsdag, selvfølgelig også en betydning for oplevelsen af skoens skridsikkerhed.  

Derfor skal man altid overveje, hvilket miljø, skoen skal bruges i: Er det indendørs eller udendørs; er underlaget meget kuperet eller glat; er det primært vådt eller tørt. 

Vend derfor altid lige bunden i vejret på skoen, og vurdér om det pågældende sålmønster har de fordele, du har brug for. 

Har ESD ikke også noget at gøre med sålen? 

Jo, ESD har netop noget at gøre med sålen og sikkerheden i arbejdsfodtøj. 

Kort fortalt er ESD statisk elektricitet (ElectroStatic Discharge), altså de der små stød, man kan få, når man lukker bildøren efter sig, eller rører ved et andet menneske en frostkold dag med tør luft. 

Den lille ladning af elektricitet, der hober sig op i et menneske, kan overføres til elektriske komponenter. Selvom det lille stød ikke påvirker os mennesker, så kan det påvirke sarte elektroniske komponenter og i værste tilfælde ødelægge dem. 

Derfor kræver nogle arbejdspladser, at deres ansatte går i ESD-godkendte sko. 

ESD-godkendt arbejdsfodtøj skal enten bestå af dele, der er ledende i sig selv eller have tilføjet dele, der hjælper den statiske elektricitet på vej. De ledende dele lægges ind i skoens sål-dele og sørger for, at der er jordforbindelse igennem hele skoen. 

En stor del af Sika Footwears arbejdsfodtøj er ESD-godkendte. 

 

Arbejdsfodtøj er meget mere end bare skosålen

Nu ved du, hvorfor sålens aftryk og materiale er så vigtig for sikkerheden i dine arbejds- og sikkerhedssko. 

Men en sikkerhedssko består jo af meget andet end en mellem- og ydersål, et stigegreb og en ESD-afladning. Den har blandt andet også en indlægssål, en lukning, eventuelt også et tåværn og et sømværn og så er der de forskellige typer af overdele.   

Derfor har vi samlet alt, der er at vide om Alt du bør vide om opbygningen af arbejdsfodtøj fra Sika Footwear på en side for sig.   

Brugere af sikkerheds- og arbejdssko sætter en masse aftryk i andres liv. Derfor er det vigtigt, at de kommer sikkert hjem fra arbejde hver dag.  

Ved at udvikle sikkerheds- og arbejdssko med sikre såler, kan Sika Footwear sætte et aftryk i brugernes liv.